Според някои психолози, често пъти детето е най-доброто извинение да избегнем въпросите за смисъла на живота. То е липсващият отговор на екзистенциалните ни търсения. В стремежа си да влезем в образа на перфектната майка обаче неминуемо губим представа за себе си и за реалността.

Много ми е смешно някоя като каже „раждането ми беше най-щастливия момент в живота”. Да те разпорят като пуйка за пълнене? Чудесно преживяване,няма що. Или пък как си обичали бебето още преди да се роди. Как ще обичаш някъв ембрион с размерите на орех или нещо, което само пикае в памперс и реве? Обичтa не се ли формира от общи интереси и приятно прекарване на времето, в което сте заедно? Не можеш да водиш някакво приятно общуване с нещо, което не може да говори и само реве и се плюнчи. И на всичкото отгоре създава проблеми 7 месеца преди да се появи на бял свят.

Вече мнoго хора не искат да си развалят живота с разплод и слугинаж. Да се откажа от живота си на паразит и вечна тийнейджърка, за да сменям пелени и да готвя манджи не е оферта. Не искам да спя само с един мъж, не искам да си давам парите за памперси и бебешки глупости, предпочитам лиготията да е разговори за стари и нови подвизи, коментари на кой колко му е голям и коя колко е грозна, не да викам "гу" и "му" на някой, който не може да говори.

Бракът може да е изгодна сделка за тези, които нямат финансова сигурност и жилище. Явно им се струва по-изгодно да се натресат на някой, да сключат брак, за да не може толкова лесно да ги изгони от апартамента, отколкото да плащат наем или ипотека. Явно и на женичките, които раждат на 20 им се струва по-"престижно" дундуркането на бебета, от това да бъдат продавачкиили сервитьорки.

А трябва да съм много заблудена да градя кариера, да се блъскам да бачкам и да изкарвам пари и да съм едновременно майка и домакиня. Искам лесен, егоистичен и паразитен живот, лесни пари, много забавления и минимални отговорности.

Не ми пука, че повечето хора са подвлстни на егрегора на бракуването и разплождането и мислят за ненормални хората, които не ги искат. Тия остарели "ценности" като разплод и брак няма какво да ми дадат, могат само да отнемат.

Как да искам нещо, което ще ми съсипе фигурата и живота?! За мен майчинството е пречка към щастието и към това да изразявам себе си.